Tisková zpráva: Sociální bydlení může pomoct až 1,5 milionu lidí

Alternativa 50+ vítá jednomyslné přijetí Koncepce sociálního bydlení České republiky 2015 – 2025 vládou. V České republice je ztrátou bydlení ohroženo až jeden a půl milionu obyvatel, zejména osamělých seniorek a seniorů, rodin s více dětmi nebo rodin samoživitelek a samoživitelů nebo pečujících osob.

Koncepce sociálního bydlení je prvním krokem k přípravě zákona o dostupném a sociálním bydlení, který by měl zlepšit situaci významné části české společnosti. „V evropském srovnání jsou náklady na bydlení v České republice páté nejvyšší. Zároveň tu existuje poměrně velká skupina lidí s nízkými příjmy, často žen, ať už samoživitelek nebo osamělých seniorek či nezaměstnaných v předdůchodovém věku, jejichž životní úroveň je v souvislosti s vysokými výdaji na bydlení poměrně špatná,“ říká socioložka Kateřina Kňapová a zároveň dodává, že dostupné bydlení je nezbytným základem pro jakoukoliv kvalitní prorodinnou politiku.

V minulých týdnech zároveň Alternativa 50+ a další organizace občanské společnosti adresovaly vládě otevřený dopis, ve kterém jak přijetí koncepce, tak kvalitního zákona o sociálním bydlení podporovaly. „Domníváme se, že stávající systém neřeší situaci lidí ohrožených ztrátou bydlení. Naopak na ubytovnách často dochází k obchodu s chudobou a přístup k obecnímu bydlení mají některé skupiny obyvatel (například samoživitelky) často velmi omezený,“ říká analytička Alternativy 50+ Gabriela Ferbarová. „Je třeba vytvořit systém, který nebude lidi segregovat ani diskriminovat, například na základě rodinného stavu, a poskytne jim jak dostupné a vyhovující bydlení, tak případně sociální služby. Sociální bydlení by mělo přinést především i řešení pro ty, kteří prochází nějakou komplikovanou životní situací – například odchodem od násilného partnera nebo ztrátou příjmu.“

Právě výpadek příjmu v souvislosti s péčí o někoho blízkého nebo nenadálou ztrátou zaměstnání bez vyhlídek najít si v brzké době zaměstnání nové je častým problémem klientek a klientů Alternativy 50+. Věříme, že zákon o sociálním bydlení by mohl alespoň částečně pomoci v jejich již tak nelehké situaci.

Otevřený dopis je dostupný zde.

Kateřina Kňapová, katerina.knapova@alternativaplus.cz, 776 046 060

Alternativa 50+
Dlouhodobě odbouráváme předsudky, podle kterých lidé po padesátce patří „do starého železa“ a neobstojí na trhu práce. Bojujeme proti věkové diskriminaci u zaměstnavatelů i ve společnosti. Podílíme se na změnách zákonů a vládních opatření. Aktivně přispíváme k nastavování a zkvalitňování podmínek podporujících rovné příležitosti na pracovním trhu.
www.alternativaplus.cz

Projekt „Zlepšování antidiskriminační a sociální legislativy ve prospěch znevýhodněných žen“ podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

Tisková zpráva ve formátu word.

Tisková zpráva ve formátu pdf.